Küsimus: “Kes tahab saada miljonäriks?” on üpris totter, kuna pole vist kedagi, kes sellele aktiivselt vastu punniks. Võibolla vaid mõned padu-boheemlased või need, kes juba on miljärdärid ja kelle jaoks miljonäriks saamine võrduks laostumisega. Täna vaatame, mida soovitab Forbes, kui tahad ilu-äriga oma esimese 1M€ kokku ajada.
 

Esiteks võta arvesse võrdlemisi kurb statistiline fakt: valdav enamik tüdrukuid iluäris ei saa kunagi miljonäriks (seda muidugi mitte siis, kui nende mehed pole miljardärid, kes siis naise ärisse panustamise läbi väikse taandarengu teeks :) ). Aga tõsiselt rääkides on statistika kurb - umbes 97,8% iluäris tegelevatest naistest ei suuda jõuda sellele tasemele kunagi.



Säästmine: palju õnne, saad miljonäriks ja selleks kulub… ainult 100 aastat.

Säästmise läbi miljonäriks saamine on kohutavalt raske. Kui valdav osa iluäris tegutsevatest tüdrukutest säästaks 25% oma igakuisest sissetulekust, kuluks miljonäriks saamiseks… täpselt 100 aastat. Esiteks, kui sa nüüd natuke järele mõtled, on 25% oma igakuisest sissetulekust säästa praktilisest aspektist totaalne hullus. Teiseks 100 aastat? Kui me tänu Google-i ja Elon Muski ponnistustele suudaksimegi isegi paarikümne aasta pärast Marsil 100-aastakseks elada, siis tundub see strateegia ikkagi võrdlemisi nutune.



Palgatöö - võid rahulikult hingata: sa ei saa sellega kunagi miljonäriks.

Iluäris on väga väga palju professionaalseid tegijaid, kelle professionaalsed oskused ei käi paraku käsikäes oskusega neid adekvaatse hinna eest müüa. Mida see tähendab? Sisuliselt kasutatakse neid lihtsalt ära, sest mis iganes struktuuri salongiomanik on üles ehitanud, põhineb see valdavalt sellele, et parimad töötajad loovad nii palju väärtust, et sellest jätkuks nii üldiste kulude katmiseks kui ka vähemvõimekate poolt toodetud miinuse kompenseerimiseks. Kui oled ise üks säärastest professionaalidest, siis võid kainelt järele mõelda, mis on tõenäosus, et saad täpselt sellist palka, mis vastab täpselt sinu poolt loodavale väärtusele. See tõenäosus puudub. Kui su oskused on kehvad, siis tõenäoliselt ilmneb see peagi ja pead endale uue töö otsima. Kui su oskused on väga head, siis suure tõenäosusega lood kõigile su teenuste vahendajatele rohkem väärtust kui iseendale. Ja ega me ei ütle, et see oleks oma olemuselt halb. Ütleme lihtsalt seda, et statistiliselt on sul nii miljonäriks saada lihtsalt praktiliselt võimatu. 



Ainuke realistlik võimalus - ettevõtlus.

Kindlasti on see paljude jaoks kõige raskem valik, sest sellega kaasneb suur hulk oma olemuselt väga ebameeldivaid riske ja ebakindlust. Ometi on see sisuliselt ainukeseks võimaluseks, kui soovid iluteenuste äris miljonäriks saada. Ja kui selle üle ratsionaalselt järele mõtled, pole selles raske veenduda. Forbes-i loogika on siinkohal lihtne: kui oled oma professionaalsete oskuste poolest vilets, siis ei saavuta sa niikuinii märkimisväärseid tulemusi ei palgatööl ega ka ettevõtjana. Kui oled aga väga hea, siis on sul palgatööl parimaks võimaluseks saada paar tuhat eurot kuus rohkem palka, aga ei saa kunagi seeläbi miljonäriks. Olles aga väga hea ja samal ajal ettevõtja, on sul vähemalt võimalus monetiseerida oma oskuseid läbi ettevõtte laiendamise, uute teenuste pakkumise, toodete vahendamise ja muu, ilma et keegi teine peale sinu selle pealt arvestatava vaheltkasu saaks.

 

Raha kaasamise võimalikkus

Selleks, et ilu ärist konkreetselt miljon välja võtta, tuleb saavutada ka selleks vastavad mahud. Ja suuremate mahtude saavutamisks on valdvalt vajalik teiste inimeste (investorite) raha kaasamine. Ükskõik, mida mingid ülikooli õppejõud sulle rääkinud on (kes pole reeglina mitte kunagi ise miljonit kokku ajanud) kardavad investorid palgatöölisest raha küsijaid nagu katku. Tütarlaps, kes üritab saada äri-idee jaoks raha ja on samal ajal tööl kellegi teise juures, mõjub neile nagu pidalitõbise kellahelin. Raha kaasamine võimatu. Selleks, et keegi sinusse üldse vähegi suurema summa (kasvõi 50K €) investeeriks, pead sa olema ettevõtja. Lihtsalt muud varianti pole.  

Kui Forbes analüüsis tüdrukuid, kes iluteenuste äris reaalselt miljonäriks saanud olid, siis valdav enamik oli neist teatud hetkel kaasanud võõrkapitali. See on äärmiselt elementaarne ja kuigi see loomulikult ei garanteeri miljonäri staatust, suurendab see su miljonäriks saamise tõenäosust kordades. 



Mis on suurim takistus?

Naistele on omane mitte soov elada turvalist ja võrdlemisi väheste riskidega elu, vaid vajadus seda teha. Säärane hoiak on sisse ehitatud osa naiste põhiolemusest, mis on suurimaks takistuseks etteõvõtjaks hakkamisel. Praktikas väljendub see hirmus ja ebakindlustundes, mille tagaärjel hakkab naine iseendale põhjendama, et tema praegune palgatöö on ikkagi ok ja ettevõtjaks hakkamisel pole üldse nii palju plusse. Väga võimalik, et oled seda ka iseenda puhul teinud (vähemalt mingil hetkel elus). Seega, ongi esimene põhimõtteline samm miljoni poole liikumisel see, et suudad toime tulla tunduvalt suurema ebakindlusega kui varem palgatööl olles. See loob eeldused märksa vabamaks käitumiseks ettevõtjana ning seeläbi ka tunduvalt rohkem võimalusi edu saavutamiseks.

 

Oskused - saad nii palju küsida, kui palju väärtust suudad luua

Sisuliselt ei erine iluäri teistest valdkondadest ja ka siin toimivad väga loogilised majandusreeglid. Sulle makstakse vastavalt sellele, millist väärtust suudad sa luua. Mis aga iluteenuste äri täiendavalt iseloomustab, on see, et siin on terve müriaad teenuseid, mida on väga lihtne pakkuda ehk siis majanduslikus mõttes sisenemise barjäärid praktiliselt puuduvad. MIda see tähendab? Kui soovid teenida miljoni teenustega, mida igaüks igal ajal igal pool osutada soovib, siis võid rahulikult hingata: sa ei rikastu kunagi selle tasemeni. Õigemini on see väga palju keerukam, sest sel hetkel, kui hakkad sellega mingitki raha teenima, ilmub koheselt välja tohutult tegijaid, kes püüavad seda sama teha. Ja teevadki.

 

Sisenemise barjäärid määravad sissetuleku

Ainuvõimalik on keskenduda teenuste osutamisele, mille puhul on võimalik rääkida mingisugustestki sisenemise barjääridest. Mis need täpsemalt on? Näiteks teistele kättesaamatud seadmed, litsentsid, koolitusel unikaalsemate oskuste omandamine jne. Kõrgemal on õhk puhtam ja selle asemel, et konkureerida iga jumala poiss-sõbra igakuise toetuse kaotanud teismelise plika või oma köögist “ilusalongi” teinud pere-emaga, saad keskenduda pigem nende oskuste edasisele arendamisele, et pakkuda teenuseid, mida nemad pakkuda ei saa. Sellest pole raske aru saada, kui võrdled näiteks kunstküünte paigaldamist ja mõnda keerukamat protseduuri, näiteks microblading-ut. Esimesel juhul piisab sellest, et lihtsalt ütled: olen küünetehnik, viskad facebooki üles mõned näited kellegi töödest ja oledki sisenenud ärisse. Teisel juhul on see tunduvalt keerukam, kuna pead leidma autoriseeritud koolituste tegija, investeerima enda harimisse, seadmetesse, õppima, sooritama eksameid jne. Sisenemise barjääride kõrguse erinevus on mitmesaja-kordne. Ja loomulikult kajastub see ka hilisemates tuludes. Küünetehnikuna võid laduda neid küüsi hommikust õhtuni, seitse päeva nädalas ja elada ikkagi nägurielu (kuna iga su naaber, pluss 20 000 lasnamäe tüdrukut teevad seda sama). Microblading-uga võid teenida küünetehniku aasta palga ühe kuuga ja see on lihtsalt fakt. 

Ära nüüd muidugi arva, et keerukamate oskuste omandamine on kindel tee miljonäriks saamiseks. Ei, seda me ei väida. Samuti ei väida me seda, et küünetehnik olemine oleks oma olemuselt midagi negatiivset. Mida me väidameon see, et madala sisenemisbarjääriga teenuste pakkumise läbi ei saa sa miljonäriks kohe kindlasti mitte. Keskendudes teenustele, mille eest rohekm makstakse, sest igaüks neid lihtsalt osutada ei saa, suurendad jällegi mijonini jõudmise tõenäosust palju kordi.

Lisaks on siis samuti tunduvalt nauditavam su tee esimese miljonini. Kuna miljon ei ilmu su kontole koheselt, tasub mõelda, kuidas sa elad need kuud või aastad, mis sind sellest hetkest lahutavad, kui näed oma netipangas seitsmekohalist numbrit (see on väga hea tunne) ning kas tahad vahepeal mõelda sellest, mis auto järgmiseks osta või kuhu reisida, või sellest, kas osta poest Kirde sai võ ökojäätis, sest mõlemate puhul läheks eelarvega kitsaks. Ilmselgelt tasub valida mõnusam tee - ehk siis mitte see Kirde saia oma.



Paraku ei aseneda miski hustler-lust.

Kui püüda üldse leida ühisnimetajat iluteenuste äris miljoni teeninud naiste puhul, kinnitab ka Forbes seda, mida me tegelikult isegi väga hästi teame. Sa pead olema hustler. See tähendab, et valdav osa neist naistest ei ajanud miljonit kokku päris nii, nagu nad alguses plaanisid. Nende strateegia ja erinevad praktilised lähenemised muutusid protsessi käigus. Nad leidsid uusi tegevusvaldkondi, uusi tooteid, lõid brände, spetsialiseerusid ümber jne. Küll aga aitas neid see, et juba algusest peale suhtlesid nad aktiivselt teiste endasugustega ja otsisid iga päev võimalusi businessi-t teha. Nad ei kartnud müüa oma ideid ja kaasata teisi inimesi. Nad õppisid pidevalt juurde uusi oskusi, suhtlesid igal võimalusel teistega, ei kartnud edukuse väljendamisel fake-it-before-u-make-it lähenemist  ja olid lihtsalt sõna otseses mõttes väga palju aktiivsemad kui tavalised tüdrukud. 



5 keskmise reegel - lugesid seda esimest korda siit :)

Ühe edutegurina tõid nad välja selle, et valdavalt viibisid nad seltskonnas, kus enamik teisi tüdrukuid neist rohkem teenis. On üldteada (ja see kusjuures ongi statistiline fakt), et sinu sissetulek on sinu viie parima sõbranna sissetulekute keskmine. Vaata nüüd veidi enda ümber ringi, kui oled näiteks küünetehnik (ja see siin on jälle ainult näide :) ) ja su viis parimat sõbrannat on ka küünetehnikud (või töötud, või ülalpeetavad või sekretärid või palgatöölised jne) ja nende sissetulekud on samuti madalad, löö need kokku, jaga ära ja näed oma perspektiivi. Väga sageli võivad paljud naised siis ka üli-rahulikult hingata, sest pole mitte mingitki võimalust, et nad kunagi miljonäriks saaksid. Mida siis teha? Õige - vali teine seltskond - ettevõtjate, edukamate ja aktiivsemate naiste seltskond. 


Aga sellest kahjuks ei piisa…

Ära nüüd arva, et sul tuleb pelgalt hakata suhtema sõrbannadega, kes sust rohkem teenivad ja miljon imbubki su kontole iseeneslikult. See on ainult pool lahendusest. Teine pool lahendusest on see, et sa lihtsalt outwork-id oma konkurendid. Mis tähedab outworkima? See tähendab seda, et sa oled valmis rohkem pingutama. See tähendab seda, et sa lased välja enda sees elava väikse Rocky Balboa ja oled valmis kauem higistama, pidutsemise asmel uusi oskusi õppima, niisama chattimise asmel lugema (hei, ilmselt oled õigel teel, kui oled suutnud seda lugu siiamaani lugeda :)) ja tegelema üldse rohkem sisuliste enese arendamisele suunatud tegevustega.  Töökust ei asenda miski ja kui vaatad nüüd naisi, kes iluäris milonini jõudnud on, ei üllatu sa ilmselt eriti sellest, et nad on sageli töökamad kui enamik mehi.

Kokkuvõttes võib öelda, et 1M€ saamine iluteenuste valdkonnas pole kindlasti mitte lihtne, kuid kindalsti on see võimalik. Nii nagu võib esmapilgul veidi traumeeriv ja alamotiveeriv tunduda see, et 97,8% üritajate puhul seda kindalsti ei juhtu, võib hoopis motiveeriv tunduda, et 2,2 % puhul on see täiesti reaalne võimalus. Ega muud polegi, kui ennast sellesse gruppi sisse süüa ja arvestades, et sa just lõpetasid selle pika loo lugemise, mis ilmselgelt sind edasi aitab, oled õigel teel! Go girl! :)